Беларус никога няма да стане враг на Русия. Това увери президентът

...
Беларус никога няма да стане враг на Русия. Това увери президентът
Коментари Харесай

Лукашенко врече Беларус във вярност на Русия

Беларус в никакъв случай няма да стане зложелател на Русия. Това увери президентът на страната Александър Лукашенко, представен от ТАСС.

" Да, ние сме с Русия. Като суверенна и самостоятелна страна ", акцентира той на среща по въпросите на беларуско-руското съдействие.

Беларуският водач означи, че нито една стратегия на Русия не нарушава суверенитета и независимостта на Беларус, допълвайки, че страната му " в никакъв случай няма да бъде зложелател на Русия ".

Лукашенко уточни, че в този момент, когато е минало известно време след опита за прелом в Беларус през 2020 година, може да се удостовери, че курсът към доближаване с Русия е бил верен.

" Виждам, че обстановката се нагнетява. Особено след тези огромни договаряния (предстоящите диалози на 19 декември сред Лукашенко и съветския водач Владимир Путин в Минск - б.р.) всички ще кажат, че въпросът стои по този начин: в Беларус няма власт, тук руснаци вървят на всички места и ръководят страната ", разяснява той. " Искам да подчертая съответно това - никой с изключение на нас не ръководи Беларус. Това са нашите функционалности по конституция и моите също ", безапелационен бе беларуският водач.

По думи на Лукашенко битува мнение, че Москва слага на Минск неприемливи условия във връзка с независимостта и суверенитетта.

" Заявявам го изцяло откровено: с всички компликации, в случай че Руската федерация - управлението - желае да построи връзки със суверенната самостоятелна страна Беларус, в случай че Русия ни възприема като суверенна и самостоятелна страна, само че доста близка и надеждна, където се уважава всичко съветско - от езика до съветските обичаи, ние сме подготвени да градим връзки. Но постоянно би трябвало да изхождаме от предпоставката, че сме суверенна и самостоятелна страна ", акцентира той.

Беларуският президент акцентира какъв брой е значимо запазването на другарски и съюзнически връзки с Русия.

" Ние в никакъв случай няма да бъдем врагове на Русия. И в никакъв случай няма да я загърбим. Това е най-близката ни страна, нашите нации са най-близки ", изясни той. " Мисля, че до момента в който сме на власт, ще се придържаме към тази наклонност. Ако беше другояче, щеше да е като в Украйна ", заключи Лукашенко.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР